A téli gumik nyomában

    A téli gumi használata ugyan Magyarországon nem kötelező, ezzel együtt azonban mindenképpen ajánlott azok számára, aki autójukat télen (úgy értem, téli időjárásban – ez a két fogalom a globális felmelegedés következtében egyre inkább kezd különválni) használni szeretnék ahelyett, hogy egyfolytában különböző karosszériajavítási munkákat kellene végezni rajtuk.

Ezen felül ha valaki télen külföldre készül, akkor itt, Európában nagy eséllyel vetődhet olyan országok útjaira, ahol e kérdés vonatkozásában határozottabbnak bizonyult a parlament, mint nálunk, és ahol, ha máskor nem, akkor csúszós időben kötelező a télig gumi használata. Ilyen országok Ausztria, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Románia és a Baltikum országai.

Téli gumi, akkumulátor, autóalkatrész, szőnyegtisztítás

autó akkumulátor és téli gumi szőnyegtisztítás blog szőnyegtisztítás árak akkumulátor, téli gumi téli gumi és akkumulátor téli gumi webshop és akkumulátor a kárpittisztítás fontossága autóalkatrész webáruház és webshop téli gumi és akkumulátor, motorolaj Szőnyegtisztító Kft. Téli gumi, akkumulátor, autóalkatrész, szőnyegtisztítás

    Most pedig nézzük meg, miben térnek el a téli gumik a nyári gumiktól. Először is a felületük sűrűbben barázdált, a szokásos barázdákon túl mikrobarázdák is találhatók rajtuk, és felületüket mélyebb árkok tagolják. A mély árkok a víz minél hatékonyabb elvezetését szolgálják (tehát a téli gumik nem csak felfagyott és/vagy havas utakon növelik a menetbiztonságot!), a mikrobarázdáknak pedig a tapadás javítása a céljuk.

Másodszor is a téli gumikat lágyabb anyagból állítják elő, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is megfelelően képlékenyek maradjanak, ami tovább javítja a tapadásukat. Ez utóbbi tulajdonságuk miatt a téli gumik nem alkalmasak melegebb időjárásban való használatra – mindössze 7 Celsius fok fölött már nyári (vagy négy évszakos) gumik használata javasolt.

    A téli gumik előnyei a fentiek alapján könnyen átláthatók Eddig egyszerű is a dolog. Viszont szinte bármi képes bonyolulttá válni akkor, amikor az ember több választási lehetőség előtt áll. És hát ez a helyzet a télig gumik esetében is, hiszen a legtöbb gumigyártó cég gyárt téli gumit, mindegyik a saját termékeit hirdeti a legjobbként, az ember pedig nem tudja, mihez kezdjen a bőségnek ebben a zavarában.

téli gumi téli gumik akkumulátor  motorolaj  szőnyegtisztítás

    A különböző gyártók téli gumijai közötti különbségek olyan apróságokban, olyan egyéni receptekben, meggyőződésekben, sokszor hiedelmekben rejlenek, amelyeket még senkinek sem sikerült egyértelmű eredményre jutva sorra vennie és egymással összevetnie, ezért mi sem próbálkozunk meg ezzel a feladattal.

Ehelyett azt javasoljuk olvasóinknak, hogy nézzenek körül az interneten található téli gumi tesztek között, mert ezekben számos ismertebb gumitípust hasonlítottak össze egymással különböző út-, ill. terepviszonyok között, különböző sebességeken, különböző menettulajdonságok – úgy, mint féktávolság, kapaszkodóképesség, gördülési ellenállás (kigurulás vizsgálata által) és menetzaj – szempontjából vizsgálva.

És az ilyen tesztek során olykor megdöbbentő eredmények születtek: akkora különbségek vannak egyes gyártmányok között, amiről az ember nem gondolná, hogy létezhetnek, és hát nyilván mondanunk sem kell, hogy korántsem mindig a drágább abroncsok bizonyultak jobbnak. Ne higyjenek tehát a reklámoknak, hanem nyomozzák ki maguk, hogy mit érdemes venniük az Önök céljait, ill. anyagi lehetőségeit figyelembe véve!

    És végezetül álljon itt egy rendkívül elgondolkodtató felismerés, amelynek tanulságát mindenkinek érdemes számba vennie, aki esetleg spórolni szeretne az általa vásárlandó téli gumik számán:

Fekezéskor minden autó négykerékhajtású, és télen a fő problémát a fékezés jelenti.